Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Csernobil 1x04

 2019.05.30. 13:49

Minek kellenek szuperhősök, amikor éltek olyan emberek, akik VALÓBAN HŐSÖK VOLTAK? 

A 4. részben már olyan nyomasztó a helyzet, annyira szorongató, hogy egyszerűen nem térek magamhoz. 3x néztem meg ezt a részt s közben sokszor még levegőt sem mertem venni. 

A rész elején már nagyban próbálják a falusi lakosságot is evakuálni, óriási a 82 éves néni, aki feji a tehenét... elmondja a katonának, hogy egész életében itt élt, jöttek cáristák, bolsevikok, németek, oroszok, de ő itt van és itt is marad. A katona kínjában lelövi a néni tehenét, el tudjátok képzelni, micsoda tragédia ez? Én meghallgattam a nénit és próbáltam elképzelni, hogy elpusztul körülöttem az egész családom, s öregségemre jönnek, hogy takarodjak, mert valami nem stimmel. Azt hiszem, én sem mentem volna el... és nagyon megrendítő, ahogy a néni csak feji a tehenet, amíg csak ki nem lövik szerencsétlent. 

A 4. rész elején már 4 hónappal vagyunk a tragédia után, s mint azt már korábban írtam volt... hát igen! Megmutatják a tűzoltó feleségét, aki él!!!! Miért? Mert a benne növekvő gyermek "felszívta" a sugárzást, nem is élt szegényke, csupán 4 órát és aztán belehalt a sugárzásba. Így védték a magzatok az anyákat! S hála Istennek, elmondják a filmben, hogy milyen sok abortuszra került sor! Felfoghatatlan! De tényleg az. Te fel tudod fogni azt, hogy "12 ezer röntgen"? - mert én nem tudom felfogni. 

A katonák már ott élnek a zárt zónában, ingyen kapják a vodkát, de jönnek a civilek is, odavezényelték őket. Most gondolj bele, hogy az a feladatod, hogy járd a szellemtelepüléseket és lődd ki az ott hagyott háziállatokat. Egy furcsa képű fiatalember játszik egy civilt, aki két Afganisztánt megjárt katona mellé kerül... és a tökeiket házilag gyártott ólombéleléssel védik, amúgy meg kapnak lőszert és fegyvert és kíméletlenül le kell lőni mindent ami él és mozog. A tapasztalt baka kihangsúlyoz két dolgot: 1. A fegyvert őrá sosem emelheti fel a srác, 2. az állatokat nem szabad hagyni szenvedni. 

Közben Legaszovék körüljárják a tetőtémát, hogy hát addig nem lehet befedni, amíg szanaszét van a grafit. Azt bizony be kell dobni a lyukba, de olyan erős a sugárzás, hogy sem ember, sem gép nem bírja. A németek adnak egy "Joker" nevű kisgépet, ami kb. 5 másodpercen belül tönkremegy. S itt azért nagyon ütött egy jelenet személy szerint nekem. 

TOP 5 filmjeim között van az In Bruges - IMÁDOM!!!!!!!!!!!!!!!! 

Scserbina elvtárs letaszította Henryt a trónról... vagy legalábbis pont olyan hatásos, ahogy ő bassza szét a telefont, mikor kiderül, hogy a németeknek azt mondták, hogy a max. sugárzás 2000 röntgen, holott min. 12 ezer volt. S ekkor maradnak bizony a "biorobotok". Megmutatják szépen, hogy semmiről sem tudva, micsoda emberfeletti küzdelmet vívtak ott 3828-an vagy 3838-an. Szedett-vedett felszerelés, 90 másodperc, fussál barom, dobd a szemetet a lyukba! Mélyen megrendítő, hogy mit csináltak azok az emberek, hogy nekik köszönhetjük, hogy egyáltalán bármilyen minőségben, de mi még élünk! Az elvtársat játszó színész óriási, tényleg kenterbe veri Henry-t azzal, ahogy szétveri a telefont, de ennek nem örülök, mert lehet, hogy nem is igaz. Ettől függetlenül, ahogy a faszi kijön a lakókocsiból a darabokra tört telefon darabjaival, azért nagyon nagy jelenet! Ahogy az is, hogy annyit mond a kiskatonának, "We need a new phone"... őrületesen nagy jelenet!!!!! Tessék megnézni! Ahogy az In Bruge című filmet is, mert az IS VILÁGBAJNOK. 

A hivatalos állásfoglalás szerint a Szovjetunió területén nem lehetséges atomkatasztrófa, úgyhogy nyomni kell a propagandát. Nem tudom, hogy a valósában valóban így viselkedett-e az a Scserbina, sajnos a dokumentumfilmekben sehol sem kerül említésre, így nem tudom, hogy valóban volt-e legalább egy pártkatona, aki tudta, hogy mivel szórakoznak a szovjetek? 

Majdhogynem két szálat látunk csak: A biorobotokat (ez már október, tehát 6 hónappal a katasztrófa után) és a mentést, és mellette bizony azokat a személyeket, akik a tágabb környezetben mentettek. Ólomkoporsóban temették el mindegyiket. Rettenetesen magába szívott az a jelenet, ahol a fiatal srác meglő egy kutyát, de nem öli meg, persze nem akarattal és attól, hogy a kutya nyüszít és láthatóan fájdalma van, a srác le is dermed. Csak áll, földbe gyökerezett lábakkal, de "szerencsére" jön a tapasztalt katona és agyonlövi a szerencsétlen állatot. De még ez sem elég, menni kell tovább, ajtóról ajtóra és a srác rátalál egy anyakutyára 4-5 kölyökkel. Annyira megrendítő, olyan véresen komoly jelenet, ahogy megint jön a tapasztalt baka, kiküldi őt és aztán csak a dörrenéseket halljuk, ahogy lelövi mindegyiket... olyan traumatikus lehet ez, hogy ha a sugár esetleg nem végzett velük, csoda lenne, ha nem őrültek meg. 

Van egy harmadik front is, a tudósnő, akinek rekonstruálnia kellene az eseményeket, de hiába van engedélye, még így sem nézhet meg egy csomó fontos dokumentumot. Egyetlen egyet engednek megnézni, amiből meg jól kiderül, hogy Gyatlov már bizony évekkel korábban is részt vett egy ilyen katasztrófa előidézésében. Gyatlov 4 évet ült, aztán pár évre rá meghalt szívrohamban. S igen, elsőre talán furcsa, hogy ő miért élte túl, az Akimov meg a Tuptanov meg miért nem? Barátnőm kérdezte tőlem... de nem kellett sokat gondolkodom. Gyatlov nem ment le a mellig érő radioaktív vízbe, hogy csapokat nyisson ki, a másik kettő viszont ezt csinálta, ezért haltak meg 2 héten belül. Gyatlov is meghalt akkor, csak a teste tovább bírta. De miféle élet az ilyen? Betegségből ki, rákba be... műtétek, gyógykezelések... ezért ne éljen senki! Ennek a világon nincsen semmi értelme! 

A rész végén pedig kiderül, hogy Legaszov professzor menni Bécsbe, de hát nem mondhat akármit! Mit fog mondani? 

Nézze mindenki ezt a sorozatot, mert ez rögvalóság! Engem teljesen kicsinál a sorozat, de akkor is megnézem újra és újra. Muszáj! Nem feledhetjük el, hogy a hazugság mivel jár! A központosításnak egyetlen előnye volt az egész Unióban: oda lehetett viszonylag gyorsan több, mint fél millió embert küldeni likvidálásra! Ennyi! Amúgy meg egymás elől is titkolóztak, hazudtak mindenkinek. Ki mertek állni és azt merték mondani, hogy nincs olyan nagy baj! Olyan ismerős ez nekem! Olyan furcsán ismerős! Egy kézben minden, élet-halál ura, az alatta levők meg végzik a dolgukat, sokszor ők döntenek, hiszen tudják, mi az elvárás... talán a Gorbi tényleg nem tudta, hiszen még nagyon új volt és talán nem mertek neki őszintén beszélni. Micsoda egy rendszer volt és mi ilyenekkel barátkozunk? Ilyenektől tanultuk el a politika és hatalomgyakorlás csínját-bínját! Szégyen! Szégyen! 

A zene is egészen elképesztő. Vagy talán a hiánya, nem tudom megmagyarázni... a doziméter hangja rettenetesen félelmetes.. és jóformán nincs más zene... iszonyat nyomasztó az egész, borzalmas! Ebben a részben egy férfi amúgy énekel... kicsit olyan "bunkócska" dallamszerű és közben a képek... ahogy a háziállatok tetemeit gödrökbe dobálják és öntik le betonnal... és

A bejegyzés trackback címe:

https://neurotikuss.blog.hu/api/trackback/id/tr6314869906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása