Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Food around the world

 2022.10.18. 07:30

Úgy kb. 3 napja jött velem szembe ez az csatorna és totál rákattantam. Mivel szinte egyáltalán nem tudok aludni és az olvasástól már herótom van, valahogyan elcsatangoltam, belefutottam és rácuppantam ezerrel. 

Csodálatos kis csatorna, felér egy ASMR-rel is, mivel nem igazán beszélnek benne. Kicsit érthetetlen a koncepció, mivel rendben van, hogy bemutatja bizonyos országok ételeit, de mondjuk ebből kitalálni, hogy mit esznek VALÓJÁBAN, illetve hogyan kell elkészíteni, az kb. LEHETETLEN. Cserébe viszont nagyon-nagyon látványos. 

Üzbegisztánnal kezdtem és minden előítéletet háttérbe szorítva bámultam azt a pár részt, ami van belőle. Furcsa egy népség, de nem negatív értelemben! A húst, mármint, hogy milyen állat húsát eszik, nem sikerült kitalálnom, de azt a konzekvenciát leszűrtem, hogy én Üzbegisztánban sanszosan éhen halnék. Ez a csatorna azt mutatja, hogy kb. MINDENHOL ebben az országban ilyen tésztába sült húsos valamit esznek az emberek. A NÉBIH fasza kis aláfestő zenével egyébként bármelyik ilyen ételkészítő műhelyben csinálhatna razziás videót, de meg tudom érteni azt is, hogy aki ebben nő fel, annak nem akadnak fel a szemei a higiéniás viszonyok láttán. Látszólag mindenféle töltött cucchoz ugyanazt a - nehezen összegyúrt - tésztát használják, amit mindenféle csácsi módon göngyölnek, benne az akármilyen hússal, meg gezemicével töltve, aztán jönnek a Pókember pékek, akik furcsa kemencék oldalára tapasztgatják ezeket a bucikat. Nagyon mutatós tésztákat gyúrnak-faragnak, egy helyütt szerintem konkrétan egy bakelitlemezen és csodálatra méltó, ahogy tapasztanak. Az is látszik, hogy az üzbégeknél nem probléma a gáz, van dögivel és vs. olcsón is kapják! A felvételek alapján nők nem igazán dolgoznak pékségekben (max. előkészítő munkákban vesznek részt), de lehetségesnek tartom, hogy azért, mert ez tényleg nagyon kemény fizikai munka. Nem tudom, mennyiért lennék hajlandó behajolni ezekbe a forró szarokba, aztán tapasztgatni, meg leszedegetni a csemegéket. Nagyon gusztusosak kívülről, más kérdés, hogy az örökké cupákos hússal töltögetés miatt én maximum a széleit tudnám rágcsálni. Nem tehetek róla, a töltelékek számomra ehetetlennek tűnnek, főleg úgy, hogy még csak fel sem ismerem, milyen állat húsát hordják NEYLONSZATYORBAN! 

Azt nagyon jó lenne tudni, hogy a hétköznapokban is VALÓBAN ILYEN GYÖNYÖRŰ tálakat használnak vagy csak a felvétel kedvéért vették őket elő? Mert el vagyok ámulva a csodálatosabbnál csodálatosabb köcsögöktől, még akkor is, ha a benn lévő kajától amúgy esetenként hányni tudnék. És ez valami szovjet maradvány lehet, de a "pléh" cuccokról nem tudnak lemondani, vagyis inkább nem akarnak. És mindegyik FANTASZTIKUSAN JÓL NÉZ KI. Láttam olyan utcai árust is, aki ilyen ÓRIÁSI tárcsában állt neki főzni, nagyon relaxáló nézni ezeket... ahogy nem hallatszik semmi más, csak a sercegő olaj, aztán a szórt rizs hangja és érdekes megfigyelni, hogy más népek miket esznek. Ez a tárcsás dolog is természetesen valami ismeretlen húsból indul ki, aztán befedi talán répával, meg krumplival, aztán rizzsel és ilyen pléh lavórók helyettesítik a fedőt, és a végén kijön belőle egy - számomra ehetetlen - csodálatos egytálétel, ami nyilván laktató és igazi kalóriabomba. Nem tudom, hogy mikor készítették a felvételeket, de 0,8 USD egy ilyen kaja, ami szerintem nagyon olcsó (még akkor is, ha most szárnyal a dollár). 

Node! Nem én lennék, ha egy idő után a kattanás nem válna teljes őrületté. Merthogy a csatornán a legtöbb videó Ukrajnából van! A Kárpátok között élő hegyi népekről és MESÉS MEG MINDEN, TÉNYLEG NAGYON SZÉP! 

Az ukránok, hasonlóan az üzbégekhez, szeretik a húst, de nem állnak jól a gázzal, kb. minden videóban fával fűtött sparhelten, kemencében, kályhában főznek, illetve az udvaron. Szemet kápráztató a nők népviselete, a házak, a melléképületek, a TÁJ!!!!! Az, hogy milyen egyszerűen élik ezek az emberek az életüket. Sanszosan sokkal boldogabbak, mint mi, bár ki tudja? Nem beszélnek a videókban. Amit le tudtam szűrni: 

- nagyon szeretik a színeket és a virágokat és ez nemcsak az öltözködésükben látszik, hanem a portáikon is

- nagy divat a szentképeket ilyen kézi szőttesekkel összekötni a falon és minden ajtó előtt van öreganyám korabeli függöny

- áram van, víz nincs (ahol megmutatták belülről a házakat, ott látszik, hogy lefolyóval együtt be van szerelve a mosdó, csak épp csap nincs, kútról hordják a vizet) 

- odavannak a gyönyörű köcsögökért, nem sajnálják napi szinten (???) használni (kérdőjel azért, mert nem derül ki, hogy ezek az emberek tényleg mindennap ilyen csicsásan élik a mindennapjaikat vagy a felvétel kedvéért öltöztek be?) 

- elengedhetetlen a pléh edények használata, mindenre van egy jó kis pléh cuccuk, amit nagyon irigylek tőlük, mert mindegyik úgy néz ki, mintha vadiúj lenne

- Ukrajnában nem halnék éhen, de ott is sanszosan inkább vegetáriánus lennék, holott alapvetően nem vagyok az

- nagyon közel élnek a vad természethez és próbálnak hozzá igazodni, belesimulni, ami örvendetes, bár a fasz sem tudja, hogy ez a rengeteg fatüzelés mennyire károsítja a környezetet (nem hiszem, hogy felveszik a versenyt a gyárakkal)

- értenek még a kézi szerszámokhoz és használják is, talán azért is, mert nem telik korszerűbbre, de inkább nem alkotok ebben véleményt, mert semmi biztosat nem tudok

- szeretik az állatokat és a hegyekben tartanak is

Van egy nő, aki több videóban is szerepel, ő állítólag egyedül él a hegyekben. Na, akkora portája van, mint Hatvanpuszta. Jó, nem akkora, de tele van a nő mindenféle melléképületekkel és a ház, amiben lakik nagyon-nagyon takaros. És van rokkája, meg szővőgépe és tudja használni és gyönyörű dolgokat készít!!!! 

Ez a videó viszont nagyon elgondolkodtatott: 

A cím szerint anya és fia egyedül él a hegyekben és bemutatja a napi hagyományos étkezésüket. Először is, a fiút sohasem látni. Másodszor furcsa, hogy a néni reggel felkel, oszt kiugrik, vág egy kis fát és ott helyben rak tüzet. Nincs konyhájuk? Vagy az ukránoknál ez szokás, hogy ne legyen büdös a házban? Kicsit értetlen, mert több videóban is látni, hogy még a hóban is sitty-sutty tüzet raknak épp, ahol az abroszos asztal fel van állítva és már főznek is. Hmm... 

Tehát a reggeli: A néni felszel egy rakás húsos szalonnát, amit megsüt, mellette meg egy nagy lábosban - szerintem - puliszkát főz. Nem igazán tudom, hogy mi az a puliszka, én még sosem ettem, de Faludy-tól olvastam, hogy pl. Párizsban ők is ezt ették, mert olcsó és nagyon laktató. Szóval a mama magának, meg a fiának csinál egy lábos puliszkát és annak a tetejére kanalazza a sült szalonnát. Nyami-nyami... mondjuk annyit meg kell jegyeznem, hogy a fia igazán csinálhatna még pár sor téglából egy kis emelvényt a maminak, mert nekem szakadt le a derekam nézés közben, hogy mennyit kell egy reggeliért hajolgatni. 

Ebéd: Megtanított arra, hogyan kell a baltát/fejszét tartani a gyújtós aprításához, amiért külön hálásak a vérhólyagos ujjaim, ugyanis én most ismerkedem ezzel és tele vagyok sérüléssel! Már ezért megérte ez a videó! Úgy kezdi a néni a tűzrakás után, hogy a felszelt oldalast (?) belerakja egy nagy lábosba, mellette meg külön főzi a krumplit. Közben meghámoz és felszel apróra talán 3 óriási zellergumót, ill. egy G-pont vibrátor nagyságú répát egy fej hagymával. Keveri, ízesíti: talán ecet, talán só és feketebors. Előtte meg egy jó nagy adag szalonkát megint odatesz sülni egy serpiben. Mikor a szalonka már majdnem odakap, tovább süti a hagymával és a répával, a zellert pedig belekanalazza a fain tálból az oldalasos léhez. Amikor a szalonkás cucc kész, meghinti pirospaprikával és ahogy mi a lisztes rántást, ő úgy adagolja és keveri bele az oldalasos levesbe (?). És hát, mikor kanalazza, akkor látszik ám, hogy a maminak milyen csácsi szandija van, szívesen hordanék én is ilyen vidám lábbelit. Még rotyogtatja ezt a bográcsban, amíg a héjában főtt krumpli is el nem készül. Akkor aztán meghámozza őket, tálba teszi és kész az ebéd. Én meg így bámulok ki a fejemből, hogy "Oké, van egy lábos leves, meg egy tál krumpli. Oszt' hogyan tovább?" - merthogy a mami így áll, kezében egy tál levessel és egy tál krumplival a végén. Te meg kedves néző, jöjjél rá magadtól, hogy akkor most itt mit mivel kellene enni? A krumpli kenyér helyett van? Vagy bele kell dobálni a levesbe? Vagy mi a tök? Semmi magyarázat.... pedig egy csatorna, ami azt állítja, hogy megismertet valamilyen étellel, talán megtehetné, hogy megmutatja, hogyan is kellene enni ezt a levest a főtt krumplival! De tényleg... kanalazod a levest és mellé harapod a főtt krumplit? Esetleg beledobálod és kanállal széttöröd a levesben? Nincs válasz... ha valaha lesz béke és a béke után valamiféle hajdani civilizáció és ne adja Isten, de eljutok a Kárpátokba, hát kurvára nem tudom majd, hogy mit kezdjek a főtt krumplival és ez nagyon bosszant. De még csak dél van... hátra van még a vacsora!!!! 

Vacsorára már behúzódik a mami a házba, ahol egy ilyen cserépkályha/sparhelt kombóba gyújt be és itt is be van szerelve a mosogató, felette műanyag víztartó, de hova folyik a víz??? Pöcébe? És miért nincs már akkor folyóvíz? Hmm...Mami süteményt csinál vacsorára. Mondjuk ilyen reggeli meg ebéd után nem is tudom, minek a vacsora egyáltalán? Gyönyörű tésztát csinál a néni, meg hozzá valami sodószerűséget, közben forralja a vizet és mikor valami fehér mócsingot becsomagol a tésztába, akkor forró vízben felfőzi, mint mi a túrógombócot. Viszont mikor kész, akkor nem forgatja bele semmibe, ettől viszont - számomra legalábbis - egészen gusztusostalan lesz a tészta.... mintha főtt csirkelábakat rakodna ki, és mikor ráönti ezt a sodószerűséget, akkor aztán teljesen kiborulok, mert olyan, mintha nem lenne a tojásos nokedli összekeverve. Elképesztően jó háziasszony a néni, le a kalappal előtte. A népviseletek gyönyörűek, a házak csodálatosak, a táj mesés. A fent említett furcsaságok meg valószínűleg csak nekem furcsák.... 

Azt le merem írni, hogy én szívesen laknék egy ilyen környéken, még akkor is, ha nincs folyóvíz. Még akkor is, ha mindennap be kell gyújtani ahhoz, hogy legyen főtt étel. Egyszerűen ámulatba ejt, hogy mennyire nyugodtak, hogy bár van áram, sehol sem fedeztem fel sem televíziót, sem mobilt. Gondozzák az állataikat, szőnek és főznek az asszonyok, meg kertet művelnek és élnek, míg meg nem halnak. Sanszosan ugyanolyan csendben mennek el, mint ahogyan éltek. Nagyon sok mindent lehet(ne) ám tanulni ezekből a videókból, ha egy kicsit beszélnének a szereplők. Így fasza chill videók ezek, mert nem igazán tudja az ember, hogy mit lát, de annak sem utolsó, viszont ha mesélnének közben az életükről és ételükről, akkor még jobb lenne. 

Volt egy rész, amiben voltak gyerekek és azon is kicsit meghökkentem. Merthogy a szülők élnek a faházban, a két 10-14 éves forma gyerek meg egy tákolmányban. Nem, nem túlzok! Az egy tákolmány! Ahogy bemész, le kell venned a lábbelid, és egy keskeny létrán fel kell menned a "szobába", ami basszus olyan anyaggal van bélelve, amivel nálunk a hűtőtáska. Vannak vastag pokrócok és látszólag boldogok ezek a gyerekek, de nekem a szívem szakadt meg, mikor két bögre teáért az egyiknek le kellett mászni a kúthoz vízért... és vitte a vízforraló kannát, vett vizet, visszamászott és akkor felforralták a vizet és lett teájuk. Bazz... ha a hegyekben ennyire elmaradottak az emberi élet színvonalától, vajh hány év kellene, hogy "civilizálódjanak"? Akarnak egyáltalán? Biztos jobb lesz nekik akkor? 

Ehh... most találtam egy több, mint két órás változatot, szóval a napi chill meglesz megint.... és a legjobb, hogy nem leszek éhes a nézése közben, mert alapvetően alig van olyan alapanyag, amit én ezek közül megeszek, mégis tátott szájjal bámulom azt a tudást, ami ezekre az emberekre jellemző. A köcsögeikre, szőtteseikre és pléh felszerelésükre pedig egyenesen irigy vagyok. Ahogy arra is, hogy micsoda harmóniában élnek a természettel. 

CSODÁLATOS! CSODÁLATOS! CSODÁLATOS! 

Most megyek, megfenem az egyik kést, mint állat és kipróbálom a gyújtós hasogatást baltával/fejszével (nem tudom melyik a hosszú és melyik a rövid?) meg késsel is!!!! 

Címkék: Tökre nem :erotikus Álmodozós Sorozatnézős

A bejegyzés trackback címe:

https://neurotikuss.blog.hu/api/trackback/id/tr7117956678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása